29.5.2013

Plagiointi puheenaiheena päivän lööpeissä

Tällä kertaa en postaa kauniita kuvia, vaan kirjoitan plagioinnista - ideoiden varastamisesta. Oli vain ajan kysymys, kun tulee ilmi, että sitä tapahtuu monella saraa ja jopa yksi kuuluisimmista suomalaisista yrityksistä Marimekko on syyllistynyt siihen. Yleensä media kääntää katseet vain näiden yritysten plagiointikohuihin, kuten Unikko-kohussa kävi. Mutta nyt on kelkka kääntynyt kotiin päin.

Marimekon freelance suunnittelija Kristina Isolan kommentti, "En ymmärrä miksi hairahduin" on täyttä Bee Ässää. Kaikki luovan alan ihmiset tietävät, että joskus tulee tilanteita kun tarvitaan aikaa ja inspiroitumista. Luovaa työtä ei tehdä liukuhihnalta. Olisikohan tässäkin ollut pieni paikka pitää breikkiä ja antaa luovuuden ottaa ohjat, näytää inhimillisyys ajan tarpeesta, eikä niin että käydään napsimassa Täysin suoraan toisen työstä kopio. Metsänhenki on jokaista piirtoa myöden suora kopio Maria Primatšenkon Rotta matkalla teoksesta. Isolan kommentti on luettavissa kokonaisuudessaan Iltalehdestä >>

Nyt esille tullut toinen kopiointiuutinen liittyy Maria Jauhiaisen suunnittelemaa Gingko korusarjaan, joka perustuu Jauhiaisen piirtämäänsä kukkakuvioon. Isola nimesi "oman" tuotoksensa täysin samalla nimellä. Tähän ei voi sanoa, kuin uskomatonta! Kuten Maria on todennut Iltalehden artikkelissa "Luotin siihen, että tämä tulee ilmi jonain päivänä", luotan myös minä että P napsahtaa jossain vaiheessa omaan nilkkaan. Kaikessa. Lue koko juttu Iltalehden sivuilta. Maria Jauhiaisella on erittäin kauniita töitä, käykää ihastelemassa ja antakaa arvoa työn oikealle suunnittelijalle.

Nyt mennään kovaa ja korkealta vinoon kuin Kanervan naisjutuissa. Saas nähdä millaista kuosia jatkossa tulee Isolan suunnalta Marimekon tuotantoon tai miten Finnairin ja Marimekon yhteistyön käy.

Jos et ole nähnyt miltä plagioitu kuosi näyttää - käy kurkkaamassa Helsingin Sanomien sivuilta yhtäläisyys, joka on järkyttävän samankaltainen. Tai no, samanlainen. HS >>

Ps. tästä ei voi kuin saada naurut >> erittäin hämmentävässä tapauksessa. Mielenkiinnolla odottaen tulevaa. Mitähän vielä löytyy, kun vähän kuopaisee.



Ei kommentteja: