11.12.2013

Ja näin lähtee tapetti ja tapetti lähtee näin!


Koko asunto on tai korjattakoot oli tapetoitu eteisen myrkynvihreää seinää lukuunottamatta. Tämän urakan kimppuun lähdimme heti, kun saimme tapetinirrottajan lainaan. Vanha ystäväni huuteli Facebookissa, kuinka hän rakastaa tuota tapettia irroittavaa konetta. Tästä innostuneena heitin oitis viestiä hänelle, josko tuota ihmekojetta saisi lainata. Sehän kävi mainiosti!

Keittiön ruokatilan kukikasta tapettiaVanhan asuinhuoneiston himmennin. Valokatkaisijoiden ympäriltä irroitimme tapetin mahdollisimman varovasti, koska emme halunneet koskea sähkölaitteisiin ilman asianmukaista lupaa.


Listojen irrotus on tärkeää tehdä ennen kuin lähtee tapettihommiin

Bilteman Wallpaper Stripper irrottaja osoittautuikin oivalliseksi työkaluksi TapetStrip -tapettinesteen rinnalle. Tapetinpoistoainetta löytyy hyvin esimerkiksi Prisma -tavaratalojen pienrautaosastoilta. Lasikuitutapeteille neste ei sovellu, joten se tulee ottaa huomioon.

Pientä alkukankeutta oli havaittavissa Remppareijalla ja -reiskalla, kun lähdimme seiniä työstämään, mutta pian löysimme oikean tavan millä työ joutui nopeasti eteenpäin. Sitten vain remppareleet niskaan ja hommiin.


Rauhalliset otteet takaavat, että tapetti lähtee kokonaisena irti

Remppareija styleissä pökissä - match match tuolin ja hanskojen kanssa
Tärkeää tapetin irrottamisessa oli kärsivällisyys - höyrylle ja TapetStrip tapetinpoistoaineelle piti antaa aikaa, jotta ne tekivät tehtävänsä. Hätäisen hommaa irrotus ei siis ole. Höyrykoneen kanssa tuli muutoinkin olla hyvin varovainen. Sata-asteinen höyry voi polttaa pahat jäljet, jos ei pidä huolta suojautumisesta. Konetta ei myöskään saa laittaa lattiapintaa vasten, koska vesi kiehuu säiliössä polttavan kuumaksi.

Tapetinpoistoaine tuli sivellä joko pensselillä tai telalla tapetin pintaan ja antaa vaikuttaa noin 15 minuuttia. Hätähousuina lähdimme aluksi liian aikaisin nykimään tapetteja irti, arvata saattaa ettei tulos ollut kummoinen. Aikaa ja kärsivällisyyttä siis tarvittiin. Ja niinhän se tapetti lähti liikkumaan!

Kuumaa vesihöyryä

Tapetinpoistoainetta
Kummallakaan meistä ei ole aiempaa suuremman luokan tapetinirrotussessiota takana oli selvää, että oppimisprosessia oli tiedossa - käytännön kautta. Seinäpintojen erilaisuuden pistimme heti merkille. Olohuoneessa ja keittiön ruokatilassa oli selvästi tehty seinäpinnan kunnostusta lähempien vuosien sisällä, kun taas makuuhuoneissa tapettikerroksia oli useampi ja lopulta monen kerroksen alta kuoriutui vanha seinäpinta. Uusittujen seinäpintojen päällä oli osittain vain yksi, toisaalla kaksi vanhaa tapettikerrosta. Pelkästään yhden tai kahden kerroksen irrottamisessa oli huomattava ero työn joutuisuuteen.

Tapettipintaa eri vuosikymmeniltä
Vanhaa seinää, jota paljastui makuuhuoneesta.
Makuuhuoneen tapetti oli kirjavan kukikas - kuin vanhoja kiiltokuvia olisi pistetty tapetin alle. Tästä huoneesta tuonnempana lisää, sillä seinän pintamateriaali on vanhaa tunkkaista Halltexia 1956-luvulta - siitä haluan ehdottomasti päästä eroon. Eli kyseisen huoneen tapetinirrottaminen jätettiin seinän purkutyön vuoksi kesken.

Halltex -seinää makuuhuoneesta
Roskasäkit täyttyivät hurjaa kyytiä, seuraavaksi Sortti-asemalle!

Tapettistrippaus kävi joutuisasti ja voimme pakata koneen takaisin boksiinsa ja kuljettaa omistajalleen. Tästä käyttökokemuksesta annamme lämpimästi hyvät suosittelut. Auttoi suunnattomasti työsarkaa.
2 kommenttia:

ES kirjoitti...

Kukkatapetista tuli mieleen Vihervaaran Annan huone Prinssi Edwardin saarella!

Omppu Design kirjoitti...

Hehe!! Niinpä niin, kukkatapetit tuovat mieleen vaikka millaisia muistoja. Itselle tulee Skotlannin B&B mieleen, kun vanhemmat olivat aikoinaan vierailemassa vaihto-oppilasvuonna luonani.